Meer kans op arbeidsmarkt voor journalist in spé

Televisie docent Thomas De Weerdt

Televisie docent Thomas De Weerdt

Als enige school in België, mag de Thomas More hogeschool in Mechelen de boeken van het softwareprogramma Avid doceren. En dat blijkt een unieke kans voor de studenten journalistiek.

Avid is een Oscar winnend bedrijf uit Amerika. Het programma wordt gebruikt om camerabeelden te bewerken. De leerlingen gebruiken Avid om zelfgemaakte beelden of beelden van een ander platform aan elkaar te plakken en te bewerken. Zo is het makkelijk om een mooie en vlotte reportage te creëren. De cursussen mogen enkel onderwezen worden door een Avid Certified Professional. Televisie docenten Thomas De Weerdt en Tom Rumes hebben hiervoor een examen  afgelegd. De studenten kunnen nu gebruik maken van de Avid handleidingen, maar er is ook een groter voordeel aan verbonden. Door het bezitten van de cursus kunnen de leerlingen Avid Certified User worden. Dit diploma wordt uitgereikt aan geslaagden van een specifiek examen van Avid. “Met het diploma kan je aan je toekomstige werkgever bewijzen dat je de nodige kennis en vaardigheden van het programma bezit. Want Avid wordt bijna op elke openbare en commerciële omroep gebruikt. Een extra voordeel is dat deze diploma’s nog zeer uniek zijn in België”, zegt docent televisie Thomas De Weerdt.

Enthousiaste studenten

Meteen aan de slag gaan na een studie journalistiek is niet vanzelfsprekend. Kranten en tijdschriften moeten zich opnieuw uitvinden om te voldoen aan de nieuwe moderne eisen van dit tijdperk. Ook bij VRT vallen ontslagen door de miljoenen besparingen die gaan volgen. Jobzekerheid is er zeker niet, en dat weet student journalistiek Frederik Beelen ook: “In ons vakgebied draait het allemaal om wat jou van de rest onderscheidt. Daarom vind ik het een unieke kans om later iets extra op mijn cv te hebben, dat andere mensen niet hebben.” Om dat diploma te verkrijgen moet je jezelf wel bewijzen met een examen. Maar dat vindt studente Chiara Schalk vanzelfsprekend. “Ik vind het zeker niet erg dat ik er een examen voor moet afleggen. Ik zie het als een rijexamen. Je moet bewijzen dat je het echt kan. Als je geen examen zou moeten afleggen, zou iedereen het kunnen verkrijgen. En dat zou zeer onlogisch zijn.

Interplay

Niet enkel Avid geeft de studenten een unieke kans. Ook het gebruik van het programma Interplay is nog zeldzaam in Belgische hogescholen. Interplay is een programma gemaakt door Avid zelf. Met Interplay kunnen de leerlingen monteren met Avid van thuis uit, zonder het programma aangekocht te hebben. Want software programma’s als Avid zijn niet goedkoop. Interplay wordt ook vaak gebruikt door nieuwsdiensten. Een buitenlands correspondent kan zijn beelden gieten in een mooie reportage en doorsturen naar zijn nieuwsdienst in zijn thuisland. “Je kan ook via Interplay aan archiefbeelden, wat een echt gemak is. Zeker als je in het buitenland zit,” zegt docent televisie, Thomas De Weerdt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s