‘Sterven is in België nog steeds taboe’

Slechts 16 procent van de Belgische bevolking heeft een uitvaartverzekering

‘Sterven is in België nog steeds taboe’

DSC_2510

Een uitvaartverzekering is nog niet populair in België

Een uitvaartverzekering, een akte waarbij je alles rond je eigen overlijden kan regelen. In België is het nog niet erg populair, maar het maakt zijn opmars. Maar wat houdt dit eigenlijk in? Marysia Kluppels van uitvaartmaatschappij Dela doet er een boekje over open.

‘Een uitvaartverzekering is een verzekering die ervoor zorgt dat de kosten van een uitvaart gedekt worden. Je bepaalt het bedrag dat je voor je uitvaart wil voorzien. Met die gegevens wordt bijvoorbeeld een maandelijkse, driemaandelijkse, halfjaarlijkse, jaarlijkse of eenmalige premie bepaald. Hoe eerder een polis wordt afgesloten, hoe lager de premies. De premie is dus zelf te kiezen in functie van ieders budget. Het geld staat vast tot het moment van overlijden. Het lijkt een beetje op sparen,’ vertelt Marysia.

Bloemen en muziek

‘Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering kan je ook je wensen voor je eigen uitvaart reeds vooraf concreet vastleggen in een wilsbeschikking. Hierin staat bijvoorbeeld welke muziek, teksten, bloemen of begrafenisondernemer je wenst. In geval van overlijden heeft de familie en de begrafenisondernemer al een idee voor de uitvoering van de uitvaart. Dit schrikt sommige mensen wel af. Vaak willen ze nog niet echt nadenken over hun eigen uitvaart. De wilsbeschikking is dan ook optioneel en helemaal niet verplicht bij het afsluiten van een uitvaartverzekering.’

Ruzie om nalatenschap

‘Om discussies tussen nabestaanden te vermijden bij een overlijden kiezen steeds meer mensen om  het financiële aspect te regelen in een uitvaartverzekering. Er ontstaan nu soms eenmaal conflicten.’ Zegt Marysia. Uit een onderzoek blijkt inderdaad dat bijna de helft (42 procent) van de mensen die nog niemand hebben verloren, zich hierover zorgen maakt voor als dit zou gebeuren. Ze maken zich vooral zorgen om de praktische regeling van de uitvaart, nalatenschapskwesties en onenigheid over de kostprijs van de uitvaart. ‘Familieruzies kan je makkelijk vermijden door een goede voorbereiding en dus afspraken te maken. Zo verkleint de kans dat een overlijden uitmondt in onnodige discussies en ruzie,’ vertelt Marysia.

Dood is taboe

Hoewel een uitvaartverzekering heel wat zaken kan regelen is in België het aantal personen met een uitvaartverzekering nog vrij laag als je dit vergelijkt met andere landen. ‘In Nederland heeft 75% van de mensen een uitvaartverzekering, in het Verenigd Koninkrijk 70% en in Spanje 60%. In België heeft gemiddeld 16 à 17 % een uitvaartverzekering. Dat heeft enerzijds te maken met het taboe dat in ons land rond overlijden hangt. Een taboe dat wel steeds meer bespreekbaar wordt. We zien de aanvragen voor een uitvaartverzekering wel lineair stijgen,’ verklaart Marysia.

Minder kerkdiensten

Een overlijden in België hing vroeger altijd samen met een mooie kerkdienst. Maar dat is de dag van vandaag niet altijd meer het geval, zegt Marysia: ‘Er zijn nog wel kerkdiensten maar steeds minder en minder. Sommige mensen kiezen ook voor een ceremonie in de aula bij een begrafenisondernemer of in de aula van het crematorium. Ik ben zelfs ooit naar een vat geweest bij het overlijden van een persoon. Daar serveerden ze zelfs oesters en champagne.

Groen begraven worden

In België kan je kiezen voor een crematie of een begrafenis. En dat blijven voorlopig de enige twee wijzen. Althans in België dan toch. In de Verenigde Staten ziet men ook een opmars van de eco-uitvaart. Hierbij wordt het lichaam in biologisch afbreekbare doeken gewikkeld, en in een bamboekist gelegd. De bamboekist wordt op een plek in de natuur begraven waar het kan ontbinden en deel gaat uitmaken van de omgeving.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s